Granitowe wykończenia w kuchni, w formie blatów czy jako zlewozmywaki, cieszą się niesłabnącą popularnością. Nadal jednak można na ich temat usłyszeć wiele sprzecznych, często niezwykle krzywdzących informacji. Poznajmy zatem cztery największe mity dotyczące zlewozmywaków granitowych!
-
MIT 1: Zlewy granitowe to siedlisko bakterii
Mówiąc „zlewy granitowe” wiele osób ma przed oczami niezwykle ciężkie i trudne w utrzymaniu higieny zlewy wykonane z litego kamienia. Cóż, powierzchnia litego granitu jest porowata i często pełna szczelin oraz otworów, w których faktycznie, przy nieodpowiedniej konserwacji, mogłyby pojawić się bakterie.
Mogłyby, ale… zlewy granitowe, o których mówimy, wykonane są w 80% z naturalnego kruszcu granitowego, połączonego z żywicą. Ich powierzchnia jest gładka, higieniczna i łatwa w czyszczeniu, a bakterie pojawią się na niej tylko wtedy, gdy nie zadbasz o sprzątanie tego miejsca. To samo zresztą stałoby się, gdybyś nie mył swojego higienicznego zlewu stalowego. Czystość w kuchni to postawa! A skoro już przy higienie jesteśmy to czas na kolejny mit, czyli…
-
MIT 2: Konserwacja i czyszczenie granitu to mordęga
To chyba jeden z najpopularniejszych mitów. Zaraz obok tego, że zlewy granitowe są podatne na powstawanie plam. Tak naprawdę nie ma takiej powierzchni zlewu, która nie wymagałaby choć odrobiny konserwacji. A słowo „odrobina” doskonale oddaje ilość prac, jakie będziesz musiał wykonać podczas konserwacji granitowego zlewozmywaka.
Jedyne, co będzie Ci do tego potrzebne, to woda, ściereczka i ewentualnie niewielka ilość mydła (płynu do zmywania). Do czyszczenia tego typu zlewów możesz również z powodzeniem używać sody oczyszczonej czy octu. Oczywiście w przypadku większych zabrudzeń warto mieć pod ręką odpowiedni płyn czyszczący, jak ten dostępny w https://comitor.pl. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie próbować czyścić granitu agresywną chemią, bo skończy się to katastrofą.
-
MIT 3: Granit słabo znosi ciepło
To jeden z naszych ulubionych mitów, który zresztą często idzie w parze z tym, mówiącym o przebarwieniach na granicie powstałych od promieni słonecznych. Uwierz nam, wpadające przez okno słońce nie jest w stanie zaszkodzić powierzchni Twojego zlewu – tak samo nic się nie stanie, jak nalejesz do niego wrzątek czy postawisz gorący garnek.
Powierzchnia granitu wytrzymuje działanie temperatur do ok. 250 stopni Celsjusza, więc tym bardziej niższe (np. wrzątek, garnek) nie wyrządzą granitowi żadnych szkód, zwłaszcza jeśli nie będzie to działanie długotrwałe.
-
MIT 4: Zlewy granitowe to najdroższa opcja na rynku
Chociaż kompozytowe zlewy faktycznie do najtańszych nie należą, z pewnością nie są opcją najdroższą — kilkukrotnie droższe są np. zlewozmywaki ceramiczne. Pamiętać również należy, że w przypadku zlewów granitowych jest to inwestycja na lata. Lata, których tańsze, lecz mniej wytrzymałe odpowiedniki, czyli zlewozmywaki stalowe, raczej nie wytrzymają.